Jadłospis żłobka
MENU DLA ŻŁOBKA PROMYK 2025/2026
Tydzień 1
Poniedziałek
Śniadanie
Twarożek z rzodkiewką podawany z masłem, świeżym chlebem, gotowanymi warzywami i miętową herbatą.
Zupa
Zupa buraczkowa z ziemniakami, marchewką i pietruszką, doprawiona koperkiem i śmietaną.
Obiad
Zapiekanka z kurczaka w sosie pieczarkowym z warzywami, podawana z ryżem i marchewką z jabłkiem oraz kompotem owocowym.
Podwieczorek
Kasza manna podawana z wiśniami na mleku.
Wtorek
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi podawana z pastą jajeczną ze szczypiorem, masłem, świeżym chlebem i brokułami na parze oraz herbatą.
Zupa
Zupa kalafiorowa z marchewką, pietruszką, selerem i ziemniakami, doprawiona koperkiem i śmietaną.
Obiad
Gulasz z szynki z włoszczyzną, podawany z kaszą gryczaną, surówką szwedzką i kompotem.
Podwieczorek
Deser z kaszą jaglaną i awokado.
Środa
Śniadanie
Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą podawana z bułką, masłem, tartym serem żółtym i herbatą owocową.
Zupa
Rosół z marchewką, pietruszką, selerem i makaronem, doprawiony natką pietruszki.
Obiad
Polędwiczka w sosie beszamelowym z kaszą bulgur, podawana z kiszoną kapustą i kompotem.
Podwieczorek
Sałatka owocowa z bananem i kiwi w wafelku lodowym.
Czwartek
Śniadanie
Zupa mleczna z kaszą manną podawana z kanapką z wędliną drobiową, gotowaną marchewką, chlebem, masłem i herbatą owocową.
Zupa
Krem z dyni z marchewką, pietruszką, porem, selerem, ziemniakami i wywarem mięsnym.
Obiad
Makaron z truskawkami, twarogiem, jogurtem naturalnym i wodą owocową.
Podwieczorek
Ciasto „Shrek” podawane z mlekiem.
Piątek
Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorem podawana z chlebem, masłem, pomidorem i herbatą.
Zupa
Krupnik z marchewką, pietruszką, selerem, porami, ziemniakami i kaszą jęczmienną.
Obiad
Makaron z dorszem w sosie pomidorowym, podawany z kiszoną kapustą i kompotem.
Podwieczorek
Koktajl owocowy z banana i jagód.
Tydzień 2
Poniedziałek
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi podawana z kanapką na bułeczce i wędliną drobiową, masłem, marchewką na parze i herbatą.
Zupa
Rosół wołowo-drobiowy z marchewką, pietruszką, selerem, porem, nać pietruszki i wołowiną.
Obiad
Chili con carne z wołowiną, cebulą, czosnkiem, pomidorami, fasolą i przyprawami, podawane z ryżem, marchewką na parze i kompotem owocowym.
Podwieczorek
Ciasto drożdżowe z owocami, podawane z mlekiem.
Wtorek
Śniadanie
Zupa mleczna z ryżem, bagietka podawana z parówką szynki (100% mięsa), masłem, warzywami i napojem kakao.
Zupa
Krem z białych warzyw z kalafiorem, porem, selerem naciowym, pietruszką, ziemniakami, śmietaną i natką pietruszki.
Obiad
Podudzie z kurczaka w sosie z pomarańczowych warzyw podawane z kaszą jęczmienną, buraczkami i kompotem.
Podwieczorek
Kisiel jabłkowy z pałeczką kukurydzianą.
Środa
Śniadanie
Owsianka z owocami, jajko sadzone z pieca podawane z warzywami, chlebem, masłem ze szpinakiem, kawa Inka i herbatą.
Zupa
Koperkowa z ryżem z marchewką, pietruszką, porem, selerem, czosnkiem, koperkiem, natką pietruszki i śmietaną.
Obiad
Pulpety drobiowe w sosie podawane z ziemniakami i brokułem na parze oraz kompotem.
Podwieczorek
Budyń z musem owocowym.
Czwartek
Śniadanie
Zupa mleczna z zacierką makaronową, kanapka z chlebem podawana z wędliną drobiową, masłem, warzywem i herbatą.
Zupa
Zupa pomidorowa z marchewką, pietruszką, porem, selerem, koperkiem, ziemniakami i śmietaną.
Obiad
Pieczeń rzymska w sosie koperkowym z ziemniakami i kapustą pekińską podawana z kompotem.
Podwieczorek
Czekośliwka z chrupkami kukurydzianymi.
Piątek
Śniadanie
Jajko w sosie majonezowym z chlebem wiejskim podawane z warzywem i herbatą owocową.
Zupa
Jarzynowa z kaszą jaglaną, marchewką, kalafiorem, wywarem mięsnym, pietruszką, selerem, porem, brokułem, fasolą szparagową i koperkiem.
Obiad
Ryba w cieście naleśnikowym podawana z ziemniakami kapustą kiszoną i kompotem.
Podwieczorek
Deser Pana cotta z owocami.
Tydzień 3
Poniedziałek
Śniadanie
Kasza manna na mleku, kanapeczka z wędliną drobiową, warzywem, masłem, chlebem i kakao.
Zupa
Kapuśniak z ziemniakami, marchewką, pietruszką, porem, selerem, kapustą kiszoną, koperkiem i natką pietruszki.
Obiad
Spaghetti bolognese z wieprzowiną, makaronem, pulpą pomidorową, cebulą i serem żółtym, podawane z kompotem owocowym.
Podwieczorek
Jabłko zapiekane z budyniem i musem owocowym.
Wtorek
Śniadanie
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, bułeczka z pasztetem warzywno-drobiowym (własny wyrób), z masłem, warzywem i napojem Inka.
Zupa
Krem pomidorowy z bazylią z marchewką, pietruszką, porem i selerem.
Obiad
Pulpety z kaszą w sosie śmietanowym, podawane z kluską śląską, kapustą czerwoną i kompotem.
Podwieczorek
Zapiekanka ryżowa podawana z jabłkiem i śmietaną.
Środa
Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem, hummus, twaróg z warzywami, bułka z masłem i herbatą z dodatkiem gotowanych warzyw.
Zupa
Zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, śmietaną, pietruszką, selerem i porem, posypana świeżą natką i koprem.
Obiad
Schab duszony w mleku z majerankiem podawany z kaszą bulgur i kompotem.
Podwieczorek
Kasza jaglana z owocami i miodem.
Czwartek
Śniadanie
Zupa mleczna z ryżem, kanapeczka z wędliną drobiową, masłem, warzywem i kakao.
Zupa
Barszcz ukraiński podawany z pietruszką, porem, selerem, koperkiem, ziemniakami, śmitaną i fasolą.
Obiad
Zrazowe w sosie własnym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, podawane z kompotem owocowym.
Podwieczorek
Placek z rabarbarem lub innymi owocami, podawany z mlekiem.
Piątek
Śniadanie
Zupa mleczna z kaszą jęczmienną, pastą z tuńczyka na kajzerce, masłem, warzywem i herbatą owocową.
Zupa
Jarzynowa z ziemniakami, marchewką, kalafiorem, wywarem mięsnym, pietruszką, selerem, porem, brokułem, fasolą szparagową i koperkiem.
Obiad
Naleśniki z twarogiem podawane z jogurtem naturalnym, pulpą z mango i kompotem.
Podwieczorek
Budyń jaglany z musem mango i wafelkiem wielozbożowym.