Jadłospis żłobka

MENU DLA ŻŁOBKA PROMYK 2025/2026

Tydzień 1

Poniedziałek

Śniadanie

Twarożek z rzodkiewką podawany z masłem, świeżym chlebem, gotowanymi warzywami i miętową herbatą.

Zupa

Zupa buraczkowa z ziemniakami, marchewką i pietruszką, doprawiona koperkiem i śmietaną.

Obiad

Zapiekanka z kurczaka w sosie pieczarkowym z warzywami, podawana z ryżem i marchewką z jabłkiem oraz kompotem owocowym.

Podwieczorek

Kasza manna podawana z wiśniami na mleku.

Wtorek

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi podawana z pastą jajeczną ze szczypiorem, masłem, świeżym chlebem i brokułami na parze oraz herbatą.

Zupa

Zupa kalafiorowa z marchewką, pietruszką, selerem i ziemniakami, doprawiona koperkiem i śmietaną.

Obiad

Gulasz z szynki z włoszczyzną, podawany z kaszą gryczaną, surówką szwedzką i kompotem.

Podwieczorek

Deser z kaszą jaglaną i awokado.

Środa

Śniadanie

Zupa mleczna z kaszą kukurydzianą podawana z bułką, masłem, tartym serem żółtym i herbatą owocową.

Zupa

Rosół z marchewką, pietruszką, selerem i makaronem, doprawiony natką pietruszki.

Obiad

Polędwiczka w sosie beszamelowym z kaszą bulgur, podawana z kiszoną kapustą i kompotem.

Podwieczorek

Sałatka owocowa z bananem i kiwi w wafelku lodowym.

Czwartek

Śniadanie

Zupa mleczna z kaszą manną podawana z kanapką z wędliną drobiową, gotowaną marchewką, chlebem, masłem i herbatą owocową.

Zupa

Krem z dyni z marchewką, pietruszką, porem, selerem, ziemniakami i wywarem mięsnym.

Obiad

Makaron z truskawkami, twarogiem, jogurtem naturalnym i wodą owocową.

Podwieczorek

Ciasto „Shrek” podawane z mlekiem.

Piątek

Śniadanie

Jajecznica ze szczypiorem podawana z chlebem, masłem, pomidorem i herbatą.

Zupa

Krupnik z marchewką, pietruszką, selerem, porami, ziemniakami i kaszą jęczmienną.

Obiad

Makaron z dorszem w sosie pomidorowym, podawany z kiszoną kapustą i kompotem.

Podwieczorek

Koktajl owocowy z banana i jagód.

Tydzień 2

Poniedziałek

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi podawana z kanapką na bułeczce i wędliną drobiową, masłem, marchewką na parze i herbatą.

Zupa

Rosół wołowo-drobiowy z marchewką, pietruszką, selerem, porem, nać pietruszki i wołowiną.

Obiad

Chili con carne z wołowiną, cebulą, czosnkiem, pomidorami, fasolą i przyprawami, podawane z ryżem, marchewką na parze i kompotem owocowym.

Podwieczorek

Ciasto drożdżowe z owocami, podawane z mlekiem.

Wtorek

Śniadanie

Zupa mleczna z ryżem, bagietka podawana z parówką szynki (100% mięsa), masłem, warzywami i napojem kakao.

Zupa

Krem z białych warzyw z kalafiorem, porem, selerem naciowym, pietruszką, ziemniakami, śmietaną i natką pietruszki.

Obiad

Podudzie z kurczaka w sosie z pomarańczowych warzyw podawane z kaszą jęczmienną, buraczkami i kompotem.

Podwieczorek

Kisiel jabłkowy z pałeczką kukurydzianą.

Środa

Śniadanie

Owsianka z owocami, jajko sadzone z pieca podawane z warzywami, chlebem, masłem ze szpinakiem, kawa Inka i herbatą.

Zupa

Koperkowa z ryżem z marchewką, pietruszką, porem, selerem, czosnkiem, koperkiem, natką pietruszki i śmietaną.

Obiad

Pulpety drobiowe w sosie podawane z ziemniakami i brokułem na parze oraz kompotem.

Podwieczorek

Budyń z musem owocowym.

Czwartek

Śniadanie

Zupa mleczna z zacierką makaronową, kanapka z chlebem podawana z wędliną drobiową, masłem, warzywem i herbatą.

Zupa

Zupa pomidorowa z marchewką, pietruszką, porem, selerem, koperkiem, ziemniakami i śmietaną.

Obiad

Pieczeń rzymska w sosie koperkowym z ziemniakami i kapustą pekińską podawana z kompotem.

Podwieczorek

Czekośliwka z chrupkami kukurydzianymi.

Piątek

Śniadanie

Jajko w sosie majonezowym z chlebem wiejskim podawane z warzywem i herbatą owocową.

Zupa

Jarzynowa z kaszą jaglaną, marchewką, kalafiorem, wywarem mięsnym, pietruszką, selerem, porem, brokułem, fasolą szparagową i koperkiem.

Obiad

Ryba w cieście naleśnikowym podawana z ziemniakami kapustą kiszoną i kompotem.

Podwieczorek

Deser Pana cotta z owocami.

Tydzień 3

Poniedziałek

Śniadanie

Kasza manna na mleku, kanapeczka z wędliną drobiową, warzywem, masłem, chlebem i kakao.

Zupa

Kapuśniak z ziemniakami, marchewką, pietruszką, porem, selerem, kapustą kiszoną, koperkiem i natką pietruszki.

Obiad

Spaghetti bolognese z wieprzowiną, makaronem, pulpą pomidorową, cebulą i serem żółtym, podawane z kompotem owocowym.

Podwieczorek

Jabłko zapiekane z budyniem i musem owocowym.

Wtorek

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, bułeczka z pasztetem warzywno-drobiowym (własny wyrób), z masłem, warzywem i napojem Inka.

Zupa

Krem pomidorowy z bazylią z marchewką, pietruszką, porem i selerem.

Obiad

Pulpety z kaszą w sosie śmietanowym, podawane z kluską śląską, kapustą czerwoną i kompotem.

Podwieczorek

Zapiekanka ryżowa podawana z jabłkiem i śmietaną.

Środa

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem, hummus, twaróg z warzywami, bułka z masłem i herbatą z dodatkiem gotowanych warzyw.

Zupa

Zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, śmietaną, pietruszką, selerem i porem, posypana świeżą natką i koprem.

Obiad

Schab duszony w mleku z majerankiem podawany z kaszą bulgur i kompotem.

Podwieczorek

Kasza jaglana z owocami i miodem.

Czwartek

Śniadanie

Zupa mleczna z ryżem, kanapeczka z wędliną drobiową, masłem, warzywem i kakao.

Zupa

Barszcz ukraiński podawany z pietruszką, porem, selerem, koperkiem, ziemniakami, śmitaną i fasolą.

Obiad

Zrazowe w sosie własnym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, podawane z kompotem owocowym.

Podwieczorek

Placek z rabarbarem lub innymi owocami, podawany z mlekiem.

Piątek

Śniadanie

Zupa mleczna z kaszą jęczmienną, pastą z tuńczyka na kajzerce, masłem, warzywem i herbatą owocową.

Zupa

Jarzynowa z ziemniakami, marchewką, kalafiorem, wywarem mięsnym, pietruszką, selerem, porem, brokułem, fasolą szparagową i koperkiem.

Obiad

Naleśniki z twarogiem podawane z jogurtem naturalnym, pulpą z mango i kompotem.

Podwieczorek

Budyń jaglany z musem mango i wafelkiem wielozbożowym.

Smacznego i na zdrowie!