Jadłospis przedszkola
MENU DLA PRZEDSZKOLA PROMYK 2025/2026
Tydzień 1
Poniedziałek
Śniadanie
Twarożek z rzodkiewką podawany z świeżymi warzywami, chlebem z masłem i herbatą miętową.
Zupa
Zupa buraczkowa z warzywami i aromatycznym wywarem podana ze świeżą natką pietruszki i koperkiem oraz odrobiną śmietany.
Obiad
Zapiekanka z kurczaka w sosie pieczarkowym podawana z ryżem, surówką z marchwi i jabłka oraz domowym kompotem owocowym.
Podwieczorek
Kasza manna z wiśniami na mleku.
Wtorek
Śniadanie
Pasta z jajek ze szczypiorem podawana z ciemnym chlebem, masłem, warzywami i herbatą rumiankową.
Zupa
Zupa kalafiorowa z warzywami, koperkiem i śmietaną.
Obiad
Gulasz z szynki z fasolą czerwoną i papryką podawany z kaszą gryczaną, surówką szwedzką i kompotem.
Podwieczorek
Deser chia z musem truskawkowym.
Środa
Śniadanie
Ser żółty z warzywami, bułką wieloziarnistą, masłem i herbatą z dzikiej róży oraz kakao.
Zupa
Rosół z marchewką, pietruszką, selerem i makaronem pszenicznym podawany z natką pietruszki.
Obiad
Polędwiczka w sosie beszamelowym podawana z kaszą bulgur, kapustą kiszoną i kompotem.
Podwieczorek
Sałatka owocowa z bananem i kiwi w wafelku od lodów.
Czwartek
Śniadanie
Schab pieczony - wyrób własny, z pieczywem mieszanym, warzywami sezonowymi i kawą Inką.
Zupa
Krem z dyni podawany z grzankami.
Obiad
Makaron z truskawkami, twarogiem, jogurtem naturalnym i wodą owocową.
Podwieczorek
Ciasto „Shrek” podawane z mlekiem.
Piątek
Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem podawana z bułką grahamką z pestkami dyni oraz masłem szpinakowym, z warzywami i kakao.
Zupa
Krupnik z marchewką, pietruszką, selerem, porem, ziemniakami i kaszą jęczmienną.
Obiad
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym podawany z kiszoną kapustą i kompotem.
Podwieczorek
Koktajl warzywny z selera naciowego, kiwi, ogórka i szpinaku.
Tydzień 2
Poniedziałek
Śniadanie
Kanapeczki z bułką wieloziarnistą, wędliną, warzywami z kawą Inką.
Zupa
Zupa pieczarkowa z ziemniakami i warzywami podawana z koperkiem.
Obiad
Chili con carne z wołowiną, cebulą, czosnkiem, pomidorami, fasolą i przyprawami, podawane z ryżem, marchewką na parze i kompotem owocowym.
Podwieczorek
Ciasto drożdżowe z owocami, podawane z mlekiem.
Wtorek
Śniadanie
Zupa mleczna z ryżem, bagietka podana z parówką szynki (100% mięsa), masłem, warzywami i napojem kakao.
Zupa
Krem z białych warzyw z kalafiorem, porem, selerem naciowym, pietruszką, ziemniakami, śmietaną i natką pietruszki.
Obiad
Podudzia w sosie z pomarańczowych warzyw podawane z kaszą jęczmienną, buraczkami, z pestkami słonecznika i kompotem.
Podwieczorek
Humus na chlebku oliwkowym z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami.
Środa
Śniadanie
Jajko sadzone z pieca, z masłem avocado, warzywami, pieczywem, herbatą i kakao.
Zupa
Koperkowa z ryżem i warzywami.
Obiad
Kotlet z kurczaka w panierce podawany z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i kompotem.
Podwieczorek
Jarmużowe chipsy z musem owocowym.
Czwartek
Śniadanie
Zupa mleczna z zacierką, kanapka z wiejskim chlebkiem i wędliną podawana z warzywami sezonowymi, kakao i herbatą.
Zupa
Zupa pomidorowa z marchewką, pietruszką, porem, selerem, koperkiem, ziemniakami i śmietaną.
Obiad
Pieczeń rzymska w sosie koperkowym podawana z kaszą kuskus, z surówką z kapusty pekińskiej i kompotem.
Podwieczorek
Czekośliwka z chrupkami kukurydzianymi.
Piątek
Śniadanie
Jajko w sosie majonezowym z kostką papryki podawane z ciemnym pieczywem i herbatą.
Zupa
Jarzynowa z kaszą jaglaną, podawana z koperkiem i śmietaną.
Obiad
Ryba w cieście podawana z ziemniakami, kapustą kiszoną i kompotem.
Podwieczorek
Deser Pana cotta z owocami.
Tydzień 3
Poniedziałek
Śniadanie
Kasza manna na mleku, wędlina z warzywami z ciemnym chlebem podawana z masłem, kakao i herbatą.
Zupa
Kapuśniak z ziemniakami i warzywami, podawany z natką pietruszki.
Obiad
Spaghetti bolognese z wieprzowiną, makaronem, pulpą pomidorową, cebulą i serem żółtym podawane z kompotem owocowym.
Podwieczorek
Jabłko zapiekane z budyniem i musem owocowym.
Wtorek
Śniadanie
Pasztet warzywno-drobiowy (wyrób własny) z bułką kukurydzianą, z pestkami dyni, warzywami, masłem i kawą inką.
Zupa
Krem pomidorowy z bazylią z marchewką, pietruszką, porem i selerem.
Obiad
Pulpety z kaszą w sosie pieczarkowym podawane z kluską śląską czerwoną kapustą i kompotem.
Podwieczorek
Zapiekanka ryżowa podawana z jabłkiem i śmietaną.
Środa
Śniadanie
Zupa mleczna z makaronem, hummus, twaróg z warzywami, podawany z chlebem, masłem i kawą inką.
Zupa
Zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, śmietaną, pietruszką, selerem i porem, posypana świeżą natką i koprem.
Obiad
Schab po cygańsku podawany z kaszą bulgur i kompotem owocowym.
Podwieczorek
Deser z kaszą kuskus, owocami i jogurtem.
Czwartek
Śniadanie
Tosty francuskie z warzywami podawane z kakao i herbatą.
Zupa
Barszcz ukraiński podawany z pietruszką, porem, selerem, koperkiem, ziemniakami, śmietaną i fasolą.
Obiad
Zrazowe w sosie własnym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym podawane z kompotem owocowym.
Podwieczorek
Placek z rabarbarem lub innymi owocami podawany z mlekiem.
Piątek
Śniadanie
Pasta z tuńczyka z warzywami podawana z bułeczką ze słonecznikiem, masłem i herbatą.
Zupa
Jarzynowa z ziemniakami, marchewką, kalafiorem, wywarem mięsnym, pietruszką, selerem, porem, brokułem, fasolą szparagową i koperkiem.
Obiad
Naleśniki z twarogiem podawane z jogurtem naturalnym i kompotem owocowym.
Podwieczorek
Budyń jaglany z musem mango i wafelkiem wielozbożowym.