Jadłospis przedszkola

MENU DLA PRZEDSZKOLA PROMYK 2025/2026

Tydzień 1

Poniedziałek

Śniadanie

Twarożek z rzodkiewką podawany z świeżymi warzywami, chlebem z masłem i herbatą miętową.

Zupa

Zupa buraczkowa z warzywami i aromatycznym wywarem podana ze świeżą natką pietruszki i koperkiem oraz odrobiną śmietany.

Obiad

Zapiekanka z kurczaka w sosie pieczarkowym podawana z ryżem, surówką z marchwi i jabłka oraz domowym kompotem owocowym.

Podwieczorek

Kasza manna z wiśniami na mleku.

Wtorek

Śniadanie

Pasta z jajek ze szczypiorem podawana z ciemnym chlebem, masłem, warzywami i herbatą rumiankową.

Zupa

Zupa kalafiorowa z warzywami, koperkiem i śmietaną.

Obiad

Gulasz z szynki z fasolą czerwoną i papryką podawany z kaszą gryczaną, surówką szwedzką i kompotem.

Podwieczorek

Deser chia z musem truskawkowym.

Środa

Śniadanie

Ser żółty z warzywami, bułką wieloziarnistą, masłem i herbatą z dzikiej róży oraz kakao.

Zupa

Rosół z marchewką, pietruszką, selerem i makaronem pszenicznym podawany z natką pietruszki.

Obiad

Polędwiczka w sosie beszamelowym podawana z kaszą bulgur, kapustą kiszoną i kompotem.

Podwieczorek

Sałatka owocowa z bananem i kiwi w wafelku od lodów.

Czwartek

Śniadanie

Schab pieczony - wyrób własny, z pieczywem mieszanym, warzywami sezonowymi i kawą Inką.

Zupa

Krem z dyni podawany z grzankami.

Obiad

Makaron z truskawkami, twarogiem, jogurtem naturalnym i wodą owocową.

Podwieczorek

Ciasto „Shrek” podawane z mlekiem.

Piątek

Śniadanie

Jajecznica ze szczypiorkiem podawana z bułką grahamką z pestkami dyni oraz masłem szpinakowym, z warzywami i kakao.

Zupa

Krupnik z marchewką, pietruszką, selerem, porem, ziemniakami i kaszą jęczmienną.

Obiad

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym podawany z kiszoną kapustą i kompotem.

Podwieczorek

Koktajl warzywny z selera naciowego, kiwi, ogórka i szpinaku.

Tydzień 2

Poniedziałek

Śniadanie

Kanapeczki z bułką wieloziarnistą, wędliną, warzywami z kawą Inką.

Zupa

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i warzywami podawana z koperkiem.

Obiad

Chili con carne z wołowiną, cebulą, czosnkiem, pomidorami, fasolą i przyprawami, podawane z ryżem, marchewką na parze i kompotem owocowym.

Podwieczorek

Ciasto drożdżowe z owocami, podawane z mlekiem.

Wtorek

Śniadanie

Zupa mleczna z ryżem, bagietka podana z parówką szynki (100% mięsa), masłem, warzywami i napojem kakao.

Zupa

Krem z białych warzyw z kalafiorem, porem, selerem naciowym, pietruszką, ziemniakami, śmietaną i natką pietruszki.

Obiad

Podudzia w sosie z pomarańczowych warzyw podawane z kaszą jęczmienną, buraczkami, z pestkami słonecznika i kompotem.

Podwieczorek

Humus na chlebku oliwkowym z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami.

Środa

Śniadanie

Jajko sadzone z pieca, z masłem avocado, warzywami, pieczywem, herbatą i kakao.

Zupa

Koperkowa z ryżem i warzywami.

Obiad

Kotlet z kurczaka w panierce podawany z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i kompotem.

Podwieczorek

Jarmużowe chipsy z musem owocowym.

Czwartek

Śniadanie

Zupa mleczna z zacierką, kanapka z wiejskim chlebkiem i wędliną podawana z warzywami sezonowymi, kakao i herbatą.

Zupa

Zupa pomidorowa z marchewką, pietruszką, porem, selerem, koperkiem, ziemniakami i śmietaną.

Obiad

Pieczeń rzymska w sosie koperkowym podawana z kaszą kuskus, z surówką z kapusty pekińskiej i kompotem.

Podwieczorek

Czekośliwka z chrupkami kukurydzianymi.

Piątek

Śniadanie

Jajko w sosie majonezowym z kostką papryki podawane z ciemnym pieczywem i herbatą.

Zupa

Jarzynowa z kaszą jaglaną, podawana z koperkiem i śmietaną.

Obiad

Ryba w cieście podawana z ziemniakami, kapustą kiszoną i kompotem.

Podwieczorek

Deser Pana cotta z owocami.

Tydzień 3

Poniedziałek

Śniadanie

Kasza manna na mleku, wędlina z warzywami z ciemnym chlebem podawana z masłem, kakao i herbatą.

Zupa

Kapuśniak z ziemniakami i warzywami, podawany z natką pietruszki.

Obiad

Spaghetti bolognese z wieprzowiną, makaronem, pulpą pomidorową, cebulą i serem żółtym podawane z kompotem owocowym.

Podwieczorek

Jabłko zapiekane z budyniem i musem owocowym.

Wtorek

Śniadanie

Pasztet warzywno-drobiowy (wyrób własny) z bułką kukurydzianą, z pestkami dyni, warzywami, masłem i kawą inką.

Zupa

Krem pomidorowy z bazylią z marchewką, pietruszką, porem i selerem.

Obiad

Pulpety z kaszą w sosie pieczarkowym podawane z kluską śląską czerwoną kapustą i kompotem.

Podwieczorek

Zapiekanka ryżowa podawana z jabłkiem i śmietaną.

Środa

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem, hummus, twaróg z warzywami, podawany z chlebem, masłem i kawą inką.

Zupa

Zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, śmietaną, pietruszką, selerem i porem, posypana świeżą natką i koprem.

Obiad

Schab po cygańsku podawany z kaszą bulgur i kompotem owocowym.

Podwieczorek

Deser z kaszą kuskus, owocami i jogurtem.

Czwartek

Śniadanie

Tosty francuskie z warzywami podawane z kakao i herbatą.

Zupa

Barszcz ukraiński podawany z pietruszką, porem, selerem, koperkiem, ziemniakami, śmietaną i fasolą.

Obiad

Zrazowe w sosie własnym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym podawane z kompotem owocowym.

Podwieczorek

Placek z rabarbarem lub innymi owocami podawany z mlekiem.

Piątek

Śniadanie

Pasta z tuńczyka z warzywami podawana z bułeczką ze słonecznikiem, masłem i herbatą.

Zupa

Jarzynowa z ziemniakami, marchewką, kalafiorem, wywarem mięsnym, pietruszką, selerem, porem, brokułem, fasolą szparagową i koperkiem.

Obiad

Naleśniki z twarogiem podawane z jogurtem naturalnym i kompotem owocowym.

Podwieczorek

Budyń jaglany z musem mango i wafelkiem wielozbożowym.

Smacznego i na zdrowie!